неткані матеріали

Скажіть, ви замислювалися над тим, з чого складається маска? Ну, в сенсі – що ми носимо на обличчі? Що це за «неткані матеріали»? Які у них властивості? Що означають ці незрозумілі слова на упаковках з масками: спанбонд, спанлейс, смс і сммс, мельтблаун? У цій статті розповімо про неткані матеріали для виготовлення масок і інших медичних виробів.

Що таке «неткані матеріали»

Неткані матеріали виготовляють з волокон, що з’єднуються один з одним без ткацтва, за допомогою механічного, аеродинамічного, гідравлічного, електростатичного, термічного, хімічного, клейового або комбінованого скріплення. Волокна, з яких отримують неткані матеріали, можуть бути:

  • натуральними (бавовна, льон, шовк, вовна, целюлоза)
  • штучними (віскоза, поліефір, поліамід, поліпропілен)
  • отриманими з вторсировини (клаптів, ганчір’я, хімвідходів)

Першими нетканих матеріалів були повсть і ватин – ними користувалися ще наші бабусі і дідусі. А сучасні неткані матеріали почали з’являтися в Європі в 30-х роках ХХ століття: фетр, синтепон, спанбонд, спанлейс, тінсулейт, ізософт і багато інших.

Властивості нетканих матеріалів

У кожного виду нетканих матеріалів свої характеристики. Одні забезпечують водовідштовхувальний ефект, а інші, навпаки, – водовбирним. Деякі – щільніше і важче, інші – тонше і легше. Спільними властивостями нетканих матеріалів можна назвати:

  • здатність дихати
  • високий захист
  • вогнестійкість
  • стійкість до розривів
  • коштують недорого

Спанбонд для виготовлення масок

Спанбонд походить від англійського слова «spunbond». Цим словом називають і саму технологію виготовлення спанбонду, і одержуваний матеріал. Волокна спанбонду в кілька десятків разів тонше за людську волосину. Тому матеріал має високу тактильність. На дотик схожий на бавовняну тканину.

Основні властивості спанбонду

  • Екологічний – волокна спанбонду скріплюються без використання клею.
  • Нетоксичний – не виділяє токсичних речовин навіть при нагріванні.
  • Зносостійкий – не схильний до гниття, пліснявіння або корозії.
  • Проникний – пропускає повітря, не створюючи парниковий ефект.
  • Стійкий до кислотних і лужних середовищ, не викликає алергій.
  • Високоміцний – не стирається, не рветься, не мнеться, не втрачає форми.
  • Антистатичний, утримує тепло, мало важить

Ламінований спанбонд

За допомогою додаткових обробок отримують нові види спанбонду із заданими характеристиками:

  • Кольоровий спанбонд має в складі барвники для отримання необхідних відтінків, використовується як декоративний матеріал.
  • Ламінований спанбонд виробляють нанесенням тонкого ламінуючого шару, отримуючи тканину високої міцності, що не пропускає вологу.

Інші неткані матеріали

спанлейс

Волокна з целюлози, віскози, поліестеру або поліпропілену скріплюють за допомогою струменів води під високим тиском. На виході виходить приємний на дотик матеріал з високим адсорбційним ефектом. Виготовляють з нього одноразові халати, фартухи, пелюшки, рушники, серветки, перев’язувальні матеріали (ватяні і марлеві). Ці неткані матеріали найсильніше затребувані в медицині, акушерстві, косметології, догляді за хворими.

мельтблаун

Це – ще один універсальний нетканий матеріал для виготовлення масок і інший захисного одягу. Є надійним фільтром, блокуючи потрапляння вірусів в дихальні шляхи. Відфільтровує також і тверді частинки, пил і вологу. У порівнянні з мельтблаун пов’язки з марлі і тканини мають менший ступінь захисту. Ось чому цей матеріал використовують в якості внутрішнього шару, що фільтрує в респіраторах, хірургічних масках і інших засобах захисту.

СМС і СММС

СМС – тришаровий нетканий матеріал, що складається з першого зовнішнього шару спанбонду (С), другого внутрішнього шару мельтблаун (М) і третього зовнішнього шару спанбонду (С). СММС, відповідно, складається з 4-х шарів: спанбонд-мельтблаун-мельтблаун-спанбонд.

Важливе попередження: будьте уважні

До нетканих матеріалів відноситься і агроволокно (дешевий технічний замінник спанбонду). Цей матеріал використовують в сільському господарстві, будівництві, ремонті та інших технічних галузях. Але для виробництва медичних товарів він не годиться. Цей матеріал містить шкідливі речовини (що може викликати алергії і роздратування) і абразивні мікрочастки (колючий неприємний на дотик).

Сьогодні є недобросовісні виробники, які використовують цей матеріал для виготовлення дешевих масок і інших засобів захисту. Компанія Handy24 з таким матеріалом принципово не працює. Ми НЕ купуємо медичні товари, що містять агроволокно. Закликаємо вас бути уважними і перевіряти, які неткані матеріали входять до складу того чи іншого виробу.

Що виготовляють з нетканих матеріалів

Що тільки не роблять з цих матеріалів! У буквальному сенсі все! Від подушок безпеки в автомобілях до пакетиків для чаю! У медичній сфері спанбонд, спанлейс, мельтблаун, СМС і СММС – незамінні! Дитячі підгузники, жіночі гігієнічні вироби, захисний одяг для медпрацівників, перев’язувальні матер іали і навіть штори в операційних – все це неткані матеріали!

 

 

В інтернет-магазині одноразових витратних матеріалів Handy24 зібрані тільки найкращі та надійні засоби захисту. Тут ви можете вибирати будь-які медичні товари без побоювань і сумнівів. Тому що ми уважно і ретельно вивчаємо показники якості кожної товарної одиниці. Ми вибираємо для співпраці тільки самих перевірених виробників з бездоганною репутацією. Щоб запропонувати вам найкраще.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

sixteen + ten =