як вибрати медичні рукавички

Які існують розміри медичних рукавичок? Як правильно підібрати розмір? Як дізнатися розмір своєї руки? Якому матеріалу віддати перевагу: нітрилу, латексу або вінілу? Які медичні рукавички краще: з пудрою або без пудри? Як вибрати медичні рукавички? Які купити медичні рукавички? Щоб і ступінь захисту була високою, і працювати було комфортно, і на ціни приємно дивитися. Словом, про все по порядку.

Чому вибрати одноразові рукавички не завжди просто?

Коли людина вводить в пошуковий рядок запит «рукавички», система видає тисячі результатів про … шкіряні рукавички і в’язані рукавиці. І люди змушені дописувати до рукавичок ще якісь прикметники, виходячи з багатства свого словникового запасу (медичні, хірургічні, оглядові, діагностичні, одноразові, гумові). Тому під фразою «рукавички медичні» будемо мати на увазі не тільки рукавички для медичних працівників. Адже такі ж вироби використовують і лаборанти, і ветеринари, і майстри манікюру і багато інших фахівців.

Згадайте, як ви вперше вирішили купити медичні рукавички в інтернет магазині. Ви зайшли в каталог і … трохи підофігелі (вибачте, інше дієслово так яскраво емоції не передасть) від різноманітності рукавичок:

  • рукавички з нітриту, латексу, вінілу і «іншого чогось незрозумілого»
  • опудровані і непудровані рукавички, стерильні і не стерильні
  • текстуровані повністю або – упс! – тільки на кінчиках пальців
  • з подовженими манжетами та спеціальними валиками

Mama mia! А розміри медичних рукавичок? А показники якості рукавичок? Як же у всьому цьому розібратися? Це – не відтінок вибирати, розмірковуючи, в яких рукавичках (помаранчевих або рожевих) селфі вийде краще! Це – свої улюблені руки захистити! Адже ці вироби (разом з максами) – свого роду перша лінія оборони! Які медичні рукавички краще? Як вибрати медичні рукавички? Просто вивчіть і збережіть собі шпаргалку, яку ми для вас склали!

Чому важливо знати розміри медичних рукавичок

Якщо медичні рукавички виявилися маленькими, будь-які рухи будуть даватися з трудом. Плюс перетиснення вен, натирання шкіри і підвищення пітливості, що в цілому погіршить якість роботи. А якщо медичні рукавички виявилися більшими, в них складніше буде робити точні дії, та й належного захисту вони в цьому випадку не забезпечать.

Рука в рукавичці повинна згинатися вільно. Рукавичка повинна повторювати анатомічну форму руки і не сковувати рухи. Якщо рукавички підібрані правильно, вони прослужать довше, а руки в рукавичках медичних будуть відчувати себе комфортніше. Ось чому свій розмір рукавичок треба знати.

Як правильно виміряти долоню для підбору рукавичок?

Як же правильно визначити ідеальний для себе розмір рукавичок?

Щоб визначити розмір рукавичок, за допомогою сантиметрової стрічки вимірюємо ширину своєї домінуючої долоні (саме тієї, якої ви все і робите). Вимірювати долоню треба посередині – в найширшій частині. Просто оберніть сантиметрову стрічку навколо долоні, від основи великого пальця до зовнішньої виступаючої кісточки мізинця, не допускаючи стягування. Великий палець при цьому відігніть – він не повинен брати участь у вимірі. Тепер вільно і без напруги стисніть долоню в напівкулак (тобто підігніть пальці не до кінця). І зафіксуйте величину. Це – ваш розмір рукавички в сантиметрах.

На деяких упаковках розмір рукавичок вказується в сантиметрах. А на деяких – в дюймах. Тому краще знати свій розмір і в дюймах. Для цього отриманий розмір в сантиметрах треба перевести в дюйми. Величину в сантиметрах просто ділимо на 2,71. Відповідь округляємо до 0,5 (за правилами округлення).

Обхват руки в см: 2,71 = Обхват руки в дюймах (відповідь округляємо до 0,5)

Приклад: 20: 2,71 = 7,38≈7,5

Це округлене значення (7,5) і буде вашим розміром рукавичок в дюймах.

Оглядові рукавички або хірургічні рукавички?

Медичні рукавички діляться на 2 основних типи: 1) рукавички оглядові (їх називають ще діагностичними) і 2) рукавички хірургічні. 80% рукавичок, використовуваних в медицині, відносяться до категорії звичайних оглядових рукавичок довжиною 24 см. Але як вибрати медичні рукавички? Коли можна обійтися рукавичками для огляду, а коли – ні? Чим оглядові рукавички відрізняються від хірургічних?

Діагностичні рукавички використовують при прийомі і огляді пацієнтів, для проведення нескладних медичних і лікувально-косметологічних процедур, для лабораторних досліджень і догляду за хворими в закладах охорони здоров’я. Оглядові рукавички мають ідеальне співвідношення ціни і якості.

Довжина оглядових рукавичок менше, ніж хірургічних. Для кращої фіксації на руках вони оснащені спеціальним валиком.

Як правило, оглядові рукавички виготовляються з високоякісного вінілу або нітриту. Вініл відрізняється унікальною гіпоалергенністю. Нітрил має супер міцність, стійкість до проколів і порізів. Обидва матеріали дуже еластичні, текстуровані, що забезпечує високу ефективність в роботі з маленькими інструментами і деталями.

Таблиця розмірів оглядових рукавичок:

Обхват кисті в смОбхват кисті в дюймахРозмір рукавичок
15,2-17,86-6,5XS
17,9-20,27-7,5S
20,3-22,58-8,5M
22,9-249-9,5L
25-2610-10,5XL

Медичні рукавички для хірургічних втручань мають більш точні розміри. У порівнянні з оглядовими рукавичками, вони міцніші і еластичніші, добре протистоять розривам, забезпечують більш щільне облягання, високі тактильні відчуття і надійне захоплення дрібних інструментів.

Як правило, хірургічні рукавички виготовляються з високоякісного латексу. Цей матеріал має чудові бар’єрні властивості і стійкість до хімічних впливів при роботі з кров’ю, біологічними рідинами та інфікованими поверхнями.

Таблиця розмірів хірургічних рукавичок:

Обхват кисті в смОбхват кисті в дюймахРозмір рукавичок
меньше 15,155
15,2 — 16,466
16,5 — 17,86,56,5
17,9 — 18,877
19 – 20,27,57,5
20,3 — 21,588
21,6 — 22,58,58,5
22,9 — 23,999

Одягнувши рукавички, підтягніть щільність прилягання, потираючи схрещеними пальцями, як би втискаючи рукавички в ямки між пальцями. Потім по черзі розгладьте рукавички по руці (по довжині рукавички) від пальців до манжет.

Які медичні рукавички краще: нітрил, латекс, вініл

Як вибрати медичні рукавички за матеріалом? Вибираючи одноразові рукавички, звертайте увагу на неткані матеріали, з яких вони виготовлені. У кожного матеріалу свої переваги. Кожен матеріал спочатку призначений для певних типів робіт. Ось чому перед тим, як купити медичні рукавички, краще упевнитися, які рукавички задовольнять всі ваші потреби краще.

Рукавички латексні вибирайте тоді, коли вам необхідно:

  • працювати в рукавичках довго і часто, і відчувати комфорт
  • виробляти оперативні втручання в стерильних умовах
  • мати справу з дрібними інструментами (сухими і вологими)
  • працювати з кров’ю, біоматеріалами, інфекціями, слизовими

Недолік: у деяких людей може з’являтися алергія на латекс.

Рукавички з латексу бувають стерильними і нестерильними, опудровані і непудровані, оглядовими і хірургічними. В онлайн-магазині Handy24 рукавички з латексу представлені в широкому асортименті і доступному ціновому діапазоні. Тут ви знайдете:

  • латексні оглядові рукавички непудровані і опудровані
  • нестерильні і стерильні оглядові рукавички з латексу
  • рукавички латексні стерильні хірургічні з текстурованими ділянками на кінчиках пальців і довгими манжетами
  • рукавички акушерські та гінекологічні стерильні

Рукавички нітрилові вибирайте тоді, коли вам необхідно:

  • мати відчуття латексних рукавичок, але уникнути проблем з алергіями
  • вибрати рукавички, більш стійкі до проколів, порізів, зношування, ніж латекс
  • працювати з біологічними і агресивними хімічними речовинами
  • (лаками, кислотами, лугами, смолами, маслами, жирами та іншими)
  • мати повний захист від мікробів, нітрит – кращий захисник від інфекцій
  • добре утримувати дрібні інструменти, не переживати про сповзання рукавичок
  • вибрати вироби, універсальні за формою, мають механічну пам’ять

Недолік: коштують дорожче, ніж рукавички з латексу.

В онлайн-магазині Handy24 великий вибір Нітрилові рукавичок різного ступеня стерильності і опудренних. Тут ви знайдете:

  • рукавички нітрилові оглядові
  • рукавички нітрилові хірургічні
  • нітрилові рукавички для нігтьового сервісу
  • та інші види Нітрилові рукавичок

Замовити рукавички нітрилові

Рукавички вінілові вибирайте тоді, коли вам необхідно:

  • вибрати бюджетний варіант оптової закупівлі для невеликого медичного закладу
  • мати ідеальні вироби для короткострокових робіт, коли рукавички міняють дуже часто
  • проводити роботи, не пов’язані з хімічними речовинами і ризиком проколоти рукавичку
  • вибрати гіпоалергенні рукавички з досить хорошими анатомічними формами для перукарської справи
  • працювати зі спиртом, не сильно концентрованими сольовими і лужними розчинами (вініл справляється з такими речовинами)

Рукавички з вінілу закуповують не тільки для медустанов і салонів краси. Вони потрібні в харчовій, електронної, будівельної, фармацевтичної промисловості, для ремонту і фарбувальних робіт. Без них не обійтися в фармацевтиці та ветеринарії.

Недолік: менш стійкі до проколів, порізів, хімічних речовин.

Як вибрати медичні рукавички: з пудрою або без?

За наявністю або відсутністю присипки рукавички бувають опудренниє і непудровані. Опудрювання запобігає злежуванню рукавичок і полегшує їх надягання.

Для оглядів і лікування хворих, схильних до алергічних реакцій, бажано використовувати непудровані рукавички. Для оперативних і стоматологічних втручань, обробки ран, ін’єкцій і забору крові використовувати рукавички з пудрою забороняється.

Є також рукавички, покриті органічним алое. Ці вироби зволожують руки в процесі застосування. Природна температура тіла активізує покриття з екстрактом алое, пом’якшуючи і підживлюючи шкіру рук протягом всього періоду використання.

Як вибрати медичні рукавички: стерильні чи ні?

Стерильні рукавички використовують у хірургічній, гінекологічній, стоматологічній та інших сферах, коли є прямий контакт зі слизовими оболонками, шкірним покривом, рановою поверхнею і т.п.

У гінекології допускається також використання одноразових оглядових рукавичок (замість стерильних).

Нестерильні рукавички не піддаються асептичній обробці в процесі виготовлення. Тому їх можна обробляти антисептиком безпосередньо перед застосуванням. Такі вироби можна використовувати в тих же сферах, коли безпосереднього контакту з раневими поверхнями немає. Це можуть бути процедури загального характеру, огляди, дослідження біоматеріалу і т.п.

Ось – тепер ви знаєте всі нюанси про те, як вибрати медичні рукавички. Збережіть собі цю шпаргалку. І всякий раз, коли необхідно купити рукавички, просто заглядайте в неї і звіряйтеся з формулами і таблицями.

Замовити медичні рукавички

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 × one =